Riksbanken höjer styrränta med 0,25%

Den nya styrräntan som släpps av Riksbanken ligger just nu på 4.00%. Det är en ökning med 0,25%. Den nya höjningen av räntan var inte oväntad. Tidigare så har Riksbanken hintat om att ränta kommer att höjas för att bekämpa en pågående inflation.

Den nya styrräntan kommer att gälla från och med den 27 september, 2023.

Detta blir den åttonde höjningen på kort tid. Att styrräntan höjs är ganska vanligt i en inflation. Hela tanken med besluten är att stimulera marknaden och normalisera dagens läge.

Sverige känsligt land för bolån

Sverige är ett av de länder som Riksbanken har mest makt över. Många hushåll har lån idag. Med hjälp av en styrränta så kan man påverka hushållens ekonomi och köpbeteende.

De tidigare försöken att höja styrräntan har visat sig vara effektiva. Sverige inflation är på väg neråt och visat mer positiva resultat än prognoserna.

Det har dock blivit varningar för att räntan kan ökas ytterligare. Enligt Riksbanken och den svenska regeringen så ligger bekämpningen av inflationen väldigt högt prioriterat. Det är därför inte omöjligt att ytterligare höjningar och åtgärder kan införas.

Detta kommer inte att påverka de mindre sms lån på 1000 kr till exempel. Inte speciellt mycket – men ändå en liten procentsats kan tänkas läggas till.

Det kan påverkar dom som inte väljer att ta gratis lån gratis första gången med våra samarbetspartner. Detta rör främst de lån som är kopplade till boendet som kommer att påverkas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *