Är du på väg att köpa din första bostad? Eller är du ute efter att ta ditt första bolån? Här hjälper vi dig med tips & råd innan ditt bostadsköp.
Lista inför köp av första bostaden
Se listan med allt du bör tänka på innan du tar ett bostadslån. För att sedan köpa din första lägenhet, radhus eller villa.
1. Hitta en bostad du vill köpa
På internet finns det gott om hemsidor som hjälper dig att hitta en ny bostad. Det finns sidor som samlar ihop massor av olika bostäder som är till salu. Det går även bra att söka efter bostäder hos de största mäklarfirmorna.
Vi ger dig några tips på hemsidor som hjälper dig att hitta lediga bostäder till försäljning.
Hos flera av de sidor som visar bostäder på nätet så kan du sortera ut efter från vad du önskar. Du kan välja mellan stad, område, pris eller storlek.
2. Jämför räntor för bankernas bolån
När du har hittat en bostad som du vill köpa – så bör du fundera över det ekonomiska. Det finns många olika banker i Sverige som erbjuder bolån. De kan variera ganska mycket angående räntan som gäller för lånen.
Därför bör du jämföra bolån för att hitta det som passar dig allra bäst. Det är dessvärre inte möjligt att låna gratis & utan ränta (som är fallet med vissa snabblån). Att lägga tid på att jämföra bolånens räntor kan vara väldigt värdefullt i längden
3. Få ett lånelöfte
När du hittar ett lån som har en ränta som passar dig och din inkomst så kan du kontakta banken.
Din bank kommer då att kunna erbjuda dig ett lånelöfte. Ett lånelöfte är ett avtal mellan dig och din bank kring vilket som är maxbeloppet du kan låna för din bostad.
Lånelöftet kommer även att ge dig en inblick till vilka bostäder du kan välja mellan.
4. Gå på visning
Innan du köper din första bostad så är det väldigt viktigt att gå på en visning. Vi rekommenderar dig aldrig att köpa eller buda på en bostad som du aldrig sett på riktigt.
När du går på visning så kan det vara väldigt bra att fråga mäklaren om följande:
- Byggnadsår
- Bostadsrättsförening (för lägenheter & radhus)
- Fråga mäklaren om eventuella skador
- Gör en egen besiktning (öppna alla fönster, titta efter fuktskador, med mera)
- Kontrollera luftkonditionering, avlopp och el
5. Budgivning
Om du kontrollerat bostaden och fortfarande är intresserad av ett köp. Då är det dags för budgivningen. Här kan själv ett bud för att köpa lägenheten eller huset.
Tillsammans med andra personer som är intresserade av samma bostad så skapas en budgivning. Där kommer ni att få lägga era bud – tills en köpare återstår.
Om du lägger ett bud under utgångspriset från mäklaren – så behöver priset först accepteras av säljaren.
6. Skriva på papper
Skulle du bli vinnaren av budgivningen – grattis! Din första bostad är köpt. Nu återstår det endast att skriva på alla papper hos mäklaren, samt kontaktar din bank.
De allra flesta mäklare kommer att sköta kontakten mellan säljaren och din bank. Vilket gör att du slipper göra överföringar själv.
7. Första betalning för ditt bolån
När alla papper är påskrivna så kommer du att få en nyckel till bostaden från din mäklare. Du kan nu börja flytta in i din nya bostad.
Efter ungefär en månad så kommer du att behöva göra din första betalning på ditt bolån.
Många väljer att koppla på autogiro från sitt bankkonto till sitt bolån. Vilket gör att betalningar dras automatiskt för att täcka lånekostnader och räntor som gäller.
Om du inte väljer autogiro så kommer det att skickas fakturor hem till din nya bostad. Du betalar dessa fakturor på precis samma vis som alla andra räkningar.
Det är viktigt att betala dessa räkningar i tid. Annars kan det tillkomma förseningsavgifter.
8. Välj en hemförsäkring
För att skydda din ekonomi och din nya bostad på bästa vis – så behöver du en hemförsäkring. Det är aldrig en bra idé att skippa en hemförsäkring. Det kan bli mycket dyrare för dig på sikt
I flera fall så kan långivare och banker erbjuda dig att köpa en hemförsäkring i samband med ditt första bolån. Det kan löna sig att ta blån på samma sida som erbjuder försäkringar. Det finns oftast rabatterade priser att ta del av.