Skillnaden mellan låna utan ränta & gratis?

Sedan 2016 blev det inte lagligt att marknadsföra lån som gratis. Istället bör dessa smslån eller snabblån kallas kostnadsfria, eller utan ränta. Benämningen av gratis lån ansågs vilseleda konsumenter i Sverige.

Tidigare så menade flera låneföretag att de erbjöd t.ex. snabblån eller SMS-lån som var helt gratis. Den delen som blir missvisande är att en konsument kan anta att man inte behöver betala någonting.

Ett lån ska ju alltid betalas tillbaka. Därför är det mer tydligare för en kund om man istället använder sig av “utan ränta” eller “kostnadsfri” istället.

Konsumentskydd & tydlighet

Det har flera gånger skett så kallade skärpningar inom lagarna kring lån. Då inte minst när vi kollar bland de som kallas för SMS-lån. I början var det mycket “vilda västern” i branschen. Detta har åtgärdats, och nu finns till åtminstone 99% av seriösa aktörer bland alla låneföretag.

Det pratades då mycket om att införa räntetak för hur mycket ett låneföretag ta ut. Många missbrukade nämligen sina kunders behov av snabba lån, och valde därför att erbjuda en smått dold, men hög ränta.

Så ser det inte riktigt ut idag. Nu kan människor i Sverige låna pengar utan ränta. Vilket en del redan har gjort. Använder man sig av seriösa företag så kan ett räntefritt lån första gången vara till stor hjälp.

På vår sida så rekommenderar vi endast företag som håller höga krav på sina smslån. Vi stödjer också den kamp som många politiker, låneföretag och konsumenter driver själva. Vi tycker att snabblån bör vara en typ av billiga lån som är både rättvisa och tydliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *